Moderate diet and healthy life,પેટની બીમારી ન થાય તે માટે જમવામા શુ ધ્યાન રાખવુ ??

Moderate diet and healthy life

પેટની બીમારી ન થાય તે માટે જમવામા શુ ધ્યાન રાખવુ ??

very usefull link my blog pankaj satlasana blog 

  

very usefull link my blog pankaj satlasana blog

Moderate diet and healthy life

Just as it is necessary to breathe in order to live, it is equally necessary to give the body the necessary and nutritious food to keep it healthy. In today's modern world people are going crazy over all the fancy food products but often they don't get enough nutrition. Small and big troubles can be avoided if every man consciously begins to find nutrition in everything. And many diseases can be avoided by taking care of all the nutritious items in the daily diet.
મહત્વપૂર્ણ લિંક
મધ્યમ આહાર અને સ્વસ્થ જીવન

જેમ જીવવા માટે શ્વાસ લેવો જરૂરી છે તેમ શરીરને સ્વસ્થ રાખવા માટે જરૂરી અને પૌષ્ટિક ખોરાક આપવો પણ એટલો જ જરૂરી છે. આજના આધુનિક વિશ્વમાં લોકો તમામ ફેન્સી ફૂડ પ્રોડક્ટ્સ માટે પાગલ થઈ રહ્યા છે પરંતુ ઘણીવાર તેમને પૂરતું પોષણ મળતું નથી. દરેક માણસ સભાનપણે દરેક બાબતમાં પોષણ શોધવાનું શરૂ કરે તો નાની-મોટી પરેશાનીઓથી બચી શકાય છે. અને રોજિંદા આહારમાં તમામ પૌષ્ટિક વસ્તુઓનું ધ્યાન રાખવાથી ઘણી બીમારીઓથી બચી શકાય છે.

નમસ્કાર,

મહત્વપૂર્ણ લિંક

JOIN WHATSAPP GROUP FOR LATEST UPDATES.




In this way, diet is the only medicine. From time immemorial it has been observed that some of the things we eat and drink are used as medicine. Everything has its own merits. If we understand that and use it, we will not have to take more medicines.


Diet is the essential substance for our body to function. Diet is made up of many things. We need all the carbohydrates, proteins, fats, vitamins, minerals for the nutrition of the body. And all these things we get from different things to eat.


આ રીતે, આહાર જ એક દવા છે. અનાદિ કાળથી જોવામાં આવ્યું છે કે આપણે ખાઈએ છીએ અને પીએ છીએ તેમાંથી અમુક વસ્તુઓનો ઉપયોગ દવા તરીકે કરવામાં આવે છે. દરેક વસ્તુના પોતાના ગુણ હોય છે. જો આપણે તે સમજીએ અને તેનો ઉપયોગ કરીએ, તો આપણે વધુ દવાઓ લેવી પડશે નહીં.

આપણા શરીરને કાર્ય કરવા માટે આહાર એ આવશ્યક પદાર્થ છે. આહાર ઘણી વસ્તુઓનો બનેલો છે. શરીરના પોષણ માટે આપણને તમામ કાર્બોહાઇડ્રેટ્સ, પ્રોટીન, ચરબી, વિટામિન્સ, ખનિજોની જરૂર હોય છે. અને આ બધી વસ્તુઓ આપણને ખાવા માટે અલગ અલગ વસ્તુઓમાંથી મળે છે.



It is said that food is an army that works together to protect our bodies. Next let’s figure out which of the following items we can take.



First of all let's talk about vegetables. It is necessary to eat 2 to 3 bowls of vegetables a day. Vegetables provide us with plenty of fiber, vitamins and minerals. Apart from that vegetables help in increasing our digestion and immunity.

Take salad or soup and salad every day at meal time. There are also many benefits to eating overcooked vegetables.

સૌ પ્રથમ આપણે શાકભાજી વિશે વાત કરીએ. દિવસમાં 2 થી 3 વાડકી શાકભાજી ખાવી જરૂરી છે. શાકભાજી આપણને પુષ્કળ પ્રમાણમાં ફાઈબર, વિટામિન્સ અને મિનરલ્સ પ્રદાન કરે છે. તે સિવાય શાકભાજી આપણી પાચનશક્તિ અને રોગપ્રતિકારક શક્તિ વધારવામાં મદદ કરે છે.

દરરોજ ભોજન સમયે સલાડ અથવા સૂપ અને સલાડ લો. વધારે રાંધેલા શાકભાજી ખાવાના પણ ઘણા ફાયદા છે.



We also get a lot of vitamins and minerals from fruits. It is very beneficial to eat 2-3 fruits a day. Fruits also provide us with a good amount of fiber. More fruit can also be taken for weight loss.

ફળોમાંથી પણ આપણને પુષ્કળ પ્રમાણમાં વિટામિન્સ અને મિનરલ્સ મળે છે. દિવસમાં 2-3 ફળ ખાવાથી ખૂબ જ ફાયદો થાય છે. ફળો આપણને સારી માત્રામાં ફાઈબર પણ પ્રદાન કરે છે. વજન ઘટાડવા માટે વધુ ફળ પણ લઈ શકાય છે.


Wheat, rice, millet, sorghum etc. help us to get adequate amount of carbohydrates. Carbohydrates are essential for the body's need for basic energy. From all these grains we get protein, carbohydrates and fiber etc. Eating 3 to 4 bowls of grain a day is good for our body.

Lentils / beans such as mug, mugni dal, chickpeas, tuver dal etc. are required to meet the protein needs of the body. These also contain carbohydrates, vitamins, etc. It is necessary to take 2-3 bowls of lentils / pulses a day for muscle and bone health.

ઘઉં, ચોખા, બાજરી, જુવાર વગેરે આપણને પૂરતા પ્રમાણમાં કાર્બોહાઈડ્રેટ મેળવવામાં મદદ કરે છે. કાર્બોહાઇડ્રેટ્સ શરીરની મૂળભૂત ઊર્જાની જરૂરિયાત માટે જરૂરી છે. આ બધા અનાજમાંથી આપણને પ્રોટીન, કાર્બોહાઈડ્રેટ્સ અને ફાઈબર વગેરે મળે છે. દિવસમાં 3 થી 4 વાડકી અનાજ ખાવાથી આપણા શરીર માટે સારું રહે છે.

મગ, ​​મગની દાળ, ચણા, તુવેર દાળ વગેરે જેવી મસૂર/કઠોળ શરીરની પ્રોટીનની જરૂરિયાતો પૂરી કરવા માટે જરૂરી છે. આમાં કાર્બોહાઈડ્રેટ્સ, વિટામીન વગેરે પણ હોય છે. સ્નાયુ અને હાડકાના સ્વાસ્થ્ય માટે દિવસમાં 2-3 વાડકી દાળ/કઠોળ લેવી જરૂરી છે.
મહત્વપૂર્ણ લિંક

અહીંથી વાંચો ગુજરાતી રીપોર્ટ


Oil, ghee etc. are essential for the body but if taken in large quantities it does more harm than good. Do not take more than 2-3 teaspoons of oil / ghee throughout the day. We get the fats we want from oil and ghee. Which is necessary to keep our joints and skin etc. healthy. But if taken in excess, it is not digested quickly and starts accumulating in the body. This increases the risk of heart disease, blood pressure, obesity.

Dried nuts also help in giving our body the good fats it needs. Cashews, almonds, figs, dates, walnuts are very beneficial. 1 handful of dried fruits can be taken daily.

Milk, milk products provide us with essential nutrients like protein, calcium. Things like yogurt, cheese, cheese are needed to take care of our intestines. It improves digestion.

We all know that wheat and rice provide carbohydrates and lentils, beans and milk provide protein, while vegetables, fruits, etc. help us to get vitamins and minerals. But apart from that we use other things in our daily life but we do not know its importance. Our spices like chilli, turmeric, cumin, rye, cinnamon etc. are useful to us in many other ways besides taste. Which is very beneficial if taken proportionately and methodically.

Below are some spices and their uses.

Cardamom: Cardamom has the ability to fight cancer. It also helps in lowering blood pressure. As well as relieving abdominal pain. It is rich in zinc and magnesium.

Chili: Chili is very important in cooking. As well as taste, it also helps in enhancing digestion. It helps keep blood vessels healthy.
Cinnamon: Cinnamon is beneficial in lowering cholesterol, lowering blood sugar and relieving stomach problems. It is also helpful in reducing inflammation.
Cumin: Cumin helps in reducing stomach acidity. And also beneficial for heart diseases. Cumin also helps in weight loss.
Garlic: Garlic helps in reducing heart diseases. It removes bad fats from the body and also prevents cancer from growing.
Ginger: Ginger is beneficial in many ways. Ginger prevents nausea, and is also helpful in reducing intestinal inflammation.
Turmeric: Turmeric removes inflammation. Turmeric is also used to prevent any type of infection. Turmeric also helps in asthma.
Cloves: Cloves help in diarrhea and vomiting. Clove is also helpful in any kind of allergy.
Fenugreek: Fenugreek helps in lowering blood sugar. Also helps to increase the function of insulin.

In Gujarati it is said that "food is the only medicine", but nowadays people do not have time to think about it. So even minor ailments need to be treated. If we go to the kitchen and pay a little attention, the medicine for these small and Moderate diet and healthy life

Moderate diet and healthy life

Just as it is necessary to breathe in order to live, it is equally necessary to give the body the necessary and nutritious food to keep it healthy. In today's modern world people are going crazy over all the fancy food products but often they don't get enough nutrition. Small and big troubles can be avoided if every man consciously begins to find nutrition in everything. And many diseases can be avoided by taking care of all the nutritious items in the daily diet.

In this way, diet is the only medicine. From time immemorial it has been observed that some of the things we eat and drink are used as medicine. Everything has its own merits. If we understand that and use it, we will not have to take more medicines.

Diet is the essential substance for our body to function. Diet is made up of many things. We need all the carbohydrates, proteins, fats, vitamins, minerals for the nutrition of the body. And all these things we get from different things to eat

It is said that food is an army that works together to protect our bodies. Next let’s figure out which of the following items we can take.

First of all let's talk about vegetables. It is necessary to eat 2 to 3 bowls of vegetables a day. Vegetables provide us with plenty of fiber, vitamins and minerals. Apart from that vegetables help in increasing our digestion and immunity.

Take salad or soup and salad every day at meal time. There are also many benefits to eating overcooked vegetables.

We also get a lot of vitamins and minerals from fruits. It is very beneficial to eat 2-3 fruits a day. Fruits also provide us with a good amount of fiber. More fruit can also be taken for weight loss.

Wheat, rice, millet, sorghum etc. help us to get adequate amount of carbohydrates. Carbohydrates are essential for the body's need for basic energy. From all these grains we get protein, carbohydrates and fiber etc. Eating 3 to 4 bowls of grain a day is good for our body.

તેલ, ઘી વગેરે શરીર માટે જરૂરી છે પરંતુ જો વધુ માત્રામાં લેવામાં આવે તો તે સારા કરતાં વધુ નુકસાન કરે છે. આખા દિવસમાં 2-3 ચમચીથી વધુ તેલ/ઘી ન લો. તેલ અને ઘીમાંથી આપણને જોઈતી ચરબી મળે છે. જે આપણા સાંધા અને ત્વચા વગેરેને સ્વસ્થ રાખવા માટે જરૂરી છે. પરંતુ જો વધુ માત્રામાં લેવામાં આવે તો તે ઝડપથી પચતું નથી અને શરીરમાં જમા થવા લાગે છે. તેનાથી હ્રદયરોગ, બ્લડ પ્રેશર, સ્થૂળતાનું જોખમ વધે છે.

સૂકા મેવા આપણા શરીરને જરૂરી સારી ચરબી આપવામાં પણ મદદ કરે છે. કાજુ, બદામ, અંજીર, ખજૂર, અખરોટ ખૂબ જ ફાયદાકારક છે. દરરોજ 1 મુઠ્ઠી સૂકો મેવો લઈ શકાય છે.

દૂધ, દૂધની બનાવટો આપણને પ્રોટીન, કેલ્શિયમ જેવા જરૂરી પોષક તત્વો પ્રદાન કરે છે. દહીં, ચીઝ, ચીઝ જેવી વસ્તુઓ આપણા આંતરડાની સંભાળ રાખવા માટે જરૂરી છે. તે પાચન સુધારે છે.

આપણે બધા જાણીએ છીએ કે ઘઉં અને ચોખા કાર્બોહાઇડ્રેટ્સ અને દાળ, કઠોળ અને દૂધ પ્રોટીન પ્રદાન કરે છે, જ્યારે શાકભાજી, ફળો વગેરે આપણને વિટામિન અને ખનિજો મેળવવામાં મદદ કરે છે. પરંતુ તે સિવાય આપણે આપણા રોજિંદા જીવનમાં અન્ય વસ્તુઓનો ઉપયોગ કરીએ છીએ પરંતુ તેનું મહત્વ નથી જાણતા. મરચાં, હળદર, જીરું, રાઈ, તજ વગેરે જેવા આપણા મસાલા સ્વાદ ઉપરાંત બીજી ઘણી રીતે આપણને ઉપયોગી છે. જે પ્રમાણસર અને પદ્ધતિસર લેવામાં આવે તો ખૂબ જ ફાયદાકારક છે.

નીચે કેટલાક મસાલા અને તેના ઉપયોગો છે.

એલચી: એલચીમાં કેન્સર સામે લડવાની ક્ષમતા હોય છે. તે બ્લડ પ્રેશર ઘટાડવામાં પણ મદદ કરે છે. તેમજ પેટના દુખાવામાં રાહત આપે છે. તેમાં ઝિંક અને મેગ્નેશિયમ ભરપૂર માત્રામાં હોય છે.

મરચું: મરચું રસોઈમાં ખૂબ જ મહત્વપૂર્ણ છે. સ્વાદની સાથે સાથે તે પાચનશક્તિ વધારવામાં પણ મદદ કરે છે. તે રક્તવાહિનીઓને સ્વસ્થ રાખવામાં મદદ કરે છે.
તજ: તજ કોલેસ્ટ્રોલ ઓછું કરવા, બ્લડ સુગર ઘટાડવા અને પેટની સમસ્યાઓમાં રાહત આપવામાં ફાયદાકારક છે. તે બળતરા ઘટાડવામાં પણ મદદરૂપ છે.
જીરું: જીરું પેટની એસિડિટી ઘટાડવામાં મદદ કરે છે. અને હૃદય રોગ માટે પણ ફાયદાકારક છે. જીરું વજન ઘટાડવામાં પણ મદદ કરે છે.
લસણઃ લસણ હૃદયની બીમારીઓને ઓછી કરવામાં મદદ કરે છે. તે શરીરમાંથી ખરાબ ચરબીને દૂર કરે છે અને કેન્સરને વધતા અટકાવે છે.
આદુઃ આદુ અનેક રીતે ફાયદાકારક છે. આદુ ઉબકા અટકાવે છે, અને આંતરડાની બળતરા ઘટાડવામાં પણ મદદરૂપ છે.
હળદરઃ હળદર બળતરા દૂર કરે છે. હળદરનો ઉપયોગ કોઈપણ પ્રકારના ચેપથી બચવા માટે પણ કરવામાં આવે છે. હળદર અસ્થમામાં પણ મદદ કરે છે.
લવિંગઃ લવિંગ ઝાડા અને ઉલ્ટીમાં મદદ કરે છે. લવિંગ કોઈપણ પ્રકારની એલર્જીમાં પણ મદદરૂપ છે.
મેથી: મેથી બ્લડ શુગરને ઓછું કરવામાં મદદ કરે છે. ઇન્સ્યુલિનના કાર્યને વધારવામાં પણ મદદ કરે છે.

ગુજરાતીમાં કહેવાય છે કે ‘ખોરાક જ દવા છે’ પણ આજકાલ લોકો પાસે એ વિશે વિચારવાનો સમય નથી. તેથી નાની-નાની બીમારીઓમાં પણ સારવાર લેવી જરૂરી છે. રસોડામાં જઈને થોડું ધ્યાન આપીએ તો આ નાના અને મધ્યમ આહાર અને સ્વસ્થ જીવનની દવા

મધ્યમ આહાર અને સ્વસ્થ જીવન

જેમ જીવવા માટે શ્વાસ લેવો જરૂરી છે તેમ શરીરને સ્વસ્થ રાખવા માટે જરૂરી અને પૌષ્ટિક ખોરાક આપવો પણ એટલો જ જરૂરી છે. આજના આધુનિક વિશ્વમાં લોકો તમામ ફેન્સી ફૂડ પ્રોડક્ટ્સ માટે પાગલ થઈ રહ્યા છે પરંતુ ઘણીવાર તેમને પૂરતું પોષણ મળતું નથી. દરેક માણસ સભાનપણે દરેક બાબતમાં પોષણ શોધવાનું શરૂ કરે તો નાની-મોટી પરેશાનીઓથી બચી શકાય છે. અને રોજિંદા આહારમાં તમામ પૌષ્ટિક વસ્તુઓનું ધ્યાન રાખવાથી ઘણી બીમારીઓથી બચી શકાય છે.

આ રીતે, આહાર જ એક દવા છે. અનાદિ કાળથી જોવામાં આવ્યું છે કે આપણે ખાઈએ છીએ અને પીએ છીએ તેમાંથી અમુક વસ્તુઓનો ઉપયોગ દવા તરીકે કરવામાં આવે છે. દરેક વસ્તુના પોતાના ગુણ હોય છે. જો આપણે તે સમજીએ અને તેનો ઉપયોગ કરીએ, તો આપણે વધુ દવાઓ લેવી પડશે નહીં.

આપણા શરીરને કાર્ય કરવા માટે આહાર એ આવશ્યક પદાર્થ છે. આહાર ઘણી વસ્તુઓનો બનેલો છે. શરીરના પોષણ માટે આપણને તમામ કાર્બોહાઇડ્રેટ્સ, પ્રોટીન, ચરબી, વિટામિન્સ, ખનિજોની જરૂર હોય છે. અને આ બધી વસ્તુઓ આપણને ખાવા માટે અલગ અલગ વસ્તુઓમાંથી મળે છે

એવું કહેવાય છે કે ખોરાક એ સેના છે જે આપણા શરીરની સુરક્ષા માટે સાથે મળીને કામ કરે છે. આગળ ચાલો આકૃતિ કરીએ કે આપણે નીચેનામાંથી કઈ વસ્તુઓ લઈ શકીએ છીએ.

સૌ પ્રથમ આપણે શાકભાજી વિશે વાત કરીએ. દિવસમાં 2 થી 3 વાડકી શાકભાજી ખાવી જરૂરી છે. શાકભાજી આપણને પુષ્કળ પ્રમાણમાં ફાઈબર, વિટામિન્સ અને મિનરલ્સ પ્રદાન કરે છે. તે સિવાય શાકભાજી આપણી પાચનશક્તિ અને રોગપ્રતિકારક શક્તિ વધારવામાં મદદ કરે છે.

દરરોજ ભોજન સમયે સલાડ અથવા સૂપ અને સલાડ લો. વધારે રાંધેલા શાકભાજી ખાવાના પણ ઘણા ફાયદા છે.

ફળોમાંથી પણ આપણને પુષ્કળ પ્રમાણમાં વિટામિન્સ અને મિનરલ્સ મળે છે. દિવસમાં 2-3 ફળ ખાવાથી ખૂબ જ ફાયદો થાય છે. ફળો આપણને સારી માત્રામાં ફાઈબર પણ પ્રદાન કરે છે. વજન ઘટાડવા માટે વધુ ફળ પણ લઈ શકાય છે.

ઘઉં, ચોખા, બાજરી, જુવાર વગેરે આપણને પૂરતા પ્રમાણમાં કાર્બોહાઈડ્રેટ મેળવવામાં મદદ કરે છે. કાર્બોહાઇડ્રેટ્સ શરીરની મૂળભૂત ઊર્જાની જરૂરિયાત માટે જરૂરી છે. આ બધા અનાજમાંથી આપણને પ્રોટીન, કાર્બોહાઈડ્રેટ્સ અને ફાઈબર વગેરે મળે છે. દિવસમાં 3 થી 4 વાડકી અનાજ ખાવાથી આપણા શરીર માટે સારું રહે છે.
Lentils / beans such as mug, mugni dal, chickpeas, tuver dal etc. are required to meet the protein needs of the body. These also contain carbohydrates, vitamins, etc. It is necessary to take 2-3 bowls of lentils / pulses a day for muscle and bone health.
મહત્વપૂર્ણ લિંક
અહીંથી વાંચો ગુજરાતી રીપોર્ટ


Oil, ghee etc. are essential for the body but if taken in large quantities it does more harm than good. Do not take more than 2-3 teaspoons of oil / ghee throughout the day. We get the fats we want from oil and ghee. Which is necessary to keep our joints and skin etc. healthy. But if taken in excess, it is not digested quickly and starts accumulating in the body. This increases the risk of heart disease, blood pressure, obesity.

Dried nuts also help in giving our body the good fats it needs. Cashews, almonds, figs, dates, walnuts are very beneficial. 1 handful of dried fruits can be taken daily.

Milk, milk products provide us with essential nutrients like protein, calcium. Things like yogurt, cheese, cheese are needed to take care of our intestines. It improves digestion.

We all know that wheat and rice provide carbohydrates and lentils, beans and milk provide protein, while vegetables, fruits, etc. help us to get vitamins and minerals. But apart from that we use other things in our daily life but we do not know its importance. Our spices like chilli, turmeric, cumin, rye, cinnamon etc. are useful to us in many other ways besides taste. Which is very beneficial if taken proportionately and methodically.

Below are some spices and their uses.

Cardamom: Cardamom has the ability to fight cancer. It also helps in lowering blood pressure. As well as relieving abdominal pain. It is rich in zinc and magnesium.

Chili: Chili is very important in cooking. As well as taste, it also helps in enhancing digestion. It helps keep blood vessels healthy.
Cinnamon: Cinnamon is beneficial in lowering cholesterol, lowering blood sugar and relieving stomach problems. It is also helpful in reducing inflammation.

Cumin: Cumin helps in reducing stomach acidity. And also beneficial for heart diseases. Cumin also helps in weight loss.

Garlic: Garlic helps in reducing heart diseases. It removes bad fats from the body and also prevents cancer from growing.

Ginger: Ginger is beneficial in many ways. Ginger prevents nausea, and is also helpful in reducing intestinal inflammation.

Turmeric: Turmeric removes inflammation. Turmeric is also used to prevent any type of infection. Turmeric also helps in asthma.

Cloves: Cloves help in diarrhea and vomiting. Clove is also helpful in any kind of allergy.

Fenugreek: Fenugreek helps in lowering blood sugar. Also helps to increase the function of insulin.

In Gujarati it is said that "food is the only medicine", but nowadays people do not have time to think about it. So even minor ailments need to be treated. If we go to the kitchen and pay a little attention, the medicine for these small and big problems will be found there. Many of these diseases and ailments can be relieved if all these things are used wisely.

A balanced diet cannot be replaced by a healthy diet. You are what you eat. You may be surprised if you live on junk food and believe that eating foods rich in vitamins to protect against food related diseases. However, if you ask different people what a balanced diet is all about, you will get different answers. Nutrition is a new science and vitamins have only been discovered in the last century. Additionally, frequent dietary changes are recommended to maintain good health. This is a surprise to many who are confused.

Vitamins - Feeling healthy The recommended food allowance (RDA's) is the standard for food and nutrition made by unions around the world. Which gives us guidelines on how much we need to take each vitamin to avoid deficiency every day. Although the level of country recommendation varies from country to country, the RDA is calculated to meet the needs of healthy people, compared to meeting the needs of sick people, living under pressure, on medication or in an environment in which the need for nutrients increases.

It is for people who are not particularly active. Apart from this, those who exercise more need more. The US RDA, for example, recommends a daily intake of 20 milliliters of vitamin C, which is enough to prevent a minor illness such as agarwood. However, if you smoke, each cigarette will reduce the amount of vitamin C in your body by 15 grams. Your body will need more vitamin C if you are stressed. If you suffer from an infection, you need extra stored vitamin C, which will support your ability to fight disease. So your vitamin C level will be completely depleted and you will be deficient in it. Even though this way people will get RDA of vitamins in all their diet, it does not mean that they are free from the risk of nutrient based diseases.

Nutrition is an individual matter. When a particular nutrient is healthy for one person, it may be inadequate for another. While a balanced diet normally prevents diseases caused by vitamin deficiencies, it may not ensure the best health for all. This means that although severe vitamin deficiencies are rare in developed countries, there are many people who feel that they are not healthy and do not look good or that they should not look good. ile a vitamin supplement will probably help.
8. Chewing ajma seeds with black salt is beneficial in indigestion.

9. If there is a complaint of bad breath in the mouth, grind the dried leaves of mint and make a powder of it and apply it on the teeth like manjan. Doing so removes bad breath and strengthens the gums.

10. If there is pain in the teeth, rinse with salt water.



IMPORTANT LINK

આયુર્વેદ અને વિજ્ઞાન નો સમન્વય ગ્રંથ

સ્વાસ્થ્યસુધા આયુર્વેદિક ગ્રંથ PDF અહીંથી ડાઉનલોડ કરો


Home Remedies PDF

Read News Report

There will be relief in pain. Applying clove oil also reduces toothache.

Burning on the body - Burning anywhere on the body .. If the skin is burnt due to extreme heat .. If there are wrinkles on the skin or skin disease, then applying raw potato juice is beneficial.


Health insurance for your body The formula of a high quality multi-vitamin and multi-mineral serves as the foundation of a nutrition supplement program. However, this does not mean that a loss will happen automatically if you do not get a replacement. Research has established that safety and skills are vitamin supplements. So don't take any risks and use vitamin supplements.

The following is an instruction to take food every day

Serve about 2-3 times with carbohydrates (about 2.1 / 2 cups of brown rice or whole grain noodles or 2-3 whole wheat bread crumbs (N.B: no white rice or white bread which is not nutritious).

Serve vegetables about 2 times (2.1 / 2 cup cooked vegetables or 2 cup salad.)

About 2-3 servings of fruit (2-3 pieces of fruit or 1-2 cups of fresh cut fruit).

About 3 servings of protein (only 150 grams of fish or 108 grams of meat or one cup of beans or 2 cups of milk.)

Almost good quality fat (one tablespoon vegetable oil.)

About 2-3 cups of water. (1 - 2 liters) problems will be found there. Many of these diseases and ailments can be relieved if all these things are used wisely.

A balanced diet cannot be replaced by a healthy diet. You are what you eat. You may be surprised if you live on junk food and believe that eating foods rich in vitamins to protect against food related diseases. However, if you ask different people what a balanced diet is all about, you will get different answers. Nutrition is a new science and vitamins have only been discovered in the last century. Additionally, frequent dietary changes are recommended to maintain good health. This is a surprise to many who are confused.

Vitamins - Feeling healthy The recommended food allowance (RDA's) is the standard for food and nutrition made by unions around the world. Which gives us guidelines on how much we need to take each vitamin to avoid deficiency every day. Although the level of country recommendation varies from country to country, the RDA is calculated to meet the needs of healthy people, compared to meeting the needs of sick people, living under pressure, on medication or in an environment in which the need for nutrients increases.

It is for people who are not particularly active. Apart from this, those who exercise more need more. The US RDA, for example, recommends a daily intake of 20 milliliters of vitamin C, which is enough to prevent a minor illness such as agarwood. However, if you smoke, each cigarette will reduce the amount of vitamin C in your body by 15 grams. Your body will need more vitamin C if you are stressed. If you suffer from an infection, you need extra stored vitamin C, which will support your ability to fight disease. So your vitamin C level will be completely depleted and you will be deficient in it. Even though this way people will get RDA of vitamins in all their diet, it does not mean that they are free from the risk of nutrient based diseases.

Nutrition is an individual matter. When a particular nutrient is healthy for one person, it may be inadequate for another. While a balanced diet normally prevents diseases caused by vitamin deficiencies, it may not ensure the best health for all. This means that although severe vitamin deficiencies are rare in developed countries, there are many people who feel that they are not healthy and do not look good or that they should not look good. While a vitamin supplement will probably help.

Health insurance for your body The formula of a high quality multi-vitamin and multi-mineral serves as the foundation of a nutrition supplement program. However, this does not mean that a loss will happen automatically if you do not get a replacement. Research has established that safety and skills are vitamin supplements. So don't take any risks and use vitamin supplements.
The following is an instruction to take food every day

Serve about 2-3 times with carbohydrates (about 2.1 / 2 cups of brown rice or whole grain noodles or 2-3 whole wheat bread crumbs (N.B: no white rice or white bread which is not nutritious).

Serve vegetables about 2 times (2.1 / 2 cup cooked vegetables or 2 cup salad.)
About 2-3 servings of fruit (2-3 pieces of fruit or 1-2 cups of fresh cut fruit).
About 3 servings of protein (only 150 grams of fish or 108 grams of meat or one cup of beans or 2 cups of milk.)
Almost good quality fat (one tablespoon vegetable oil.)
About 2-3 cups of water. (1 - 2 liters)
દર્દમાં રાહત મળશે. લવિંગનું તેલ લગાવવાથી દાંતનો દુખાવો પણ ઓછો થાય છે.

શરીર પર દાઝવું- શરીર પર ગમે ત્યાં દાઝી જવું.. અતિશય ગરમીને કારણે ત્વચા દાઝી ગઈ હોય.. ત્વચા પર કરચલીઓ પડતી હોય કે ચામડીના રોગ થતા હોય તો કાચા બટાકાનો રસ લગાવવાથી ફાયદો થાય છે.


તમારા શરીર માટે આરોગ્ય વીમો ઉચ્ચ ગુણવત્તાવાળા મલ્ટિ-વિટામિન અને મલ્ટિ-મિનરલનું સૂત્ર પોષણ પૂરક કાર્યક્રમના પાયા તરીકે કામ કરે છે. જો કે, આનો અર્થ એ નથી કે જો તમને રિપ્લેસમેન્ટ ન મળે તો આપમેળે નુકસાન થશે. સંશોધનોએ સ્થાપિત કર્યું છે કે સલામતી અને કૌશલ્ય એ વિટામિન પૂરક છે. તેથી કોઈ જોખમ ન લો અને વિટામિન સપ્લિમેન્ટ્સનો ઉપયોગ કરો.

દરરોજ ખોરાક લેવાની સૂચના નીચે મુજબ છે

લગભગ 2-3 વખત કાર્બોહાઇડ્રેટ્સ સાથે સર્વ કરો (લગભગ 2.1/2 કપ બ્રાઉન રાઇસ અથવા આખા અનાજના નૂડલ્સ અથવા 2-3 આખા ઘઉંના બ્રેડનો ભૂકો (N.B: સફેદ ચોખા અથવા સફેદ બ્રેડ નહીં જે પૌષ્ટિક નથી).

લગભગ 2 વખત શાકભાજી સર્વ કરો (2.1/2 કપ રાંધેલા શાકભાજી અથવા 2 કપ સલાડ.)

લગભગ 2-3 ફળો (ફળના 2-3 ટુકડા અથવા તાજા કાપેલા ફળના 1-2 કપ).

પ્રોટીનની લગભગ 3 સર્વિંગ્સ (માત્ર 150 ગ્રામ માછલી અથવા 108 ગ્રામ માંસ અથવા એક કપ કઠોળ અથવા 2 કપ દૂધ.)

લગભગ સારી ગુણવત્તાની ચરબી (એક ચમચી વનસ્પતિ તેલ.)

લગભગ 2-3 કપ પાણી. (1 - 2 લિટર) સમસ્યાઓ ત્યાં જોવા મળશે. જો આ બધી વસ્તુઓનો સમજદારીપૂર્વક ઉપયોગ કરવામાં આવે તો આમાંથી ઘણી બીમારીઓ અને બિમારીઓમાંથી મુક્તિ મેળવી શકાય છે.

સંતુલિત આહારને તંદુરસ્ત આહાર દ્વારા બદલી શકાતો નથી. તમે જે ખાવ છો તે તમે છો. જો તમે જંક ફૂડ પર જીવતા હો અને માનતા હોવ કે વિટામિનથી ભરપૂર ખોરાક ખાવાથી ખોરાક સંબંધિત રોગો સામે રક્ષણ મળે તો તમને આશ્ચર્ય થશે. જો કે, જો તમે જુદા જુદા લોકોને પૂછો કે સંતુલિત આહાર શું છે, તો તમને અલગ અલગ જવાબો મળશે. પોષણ એ એક નવું વિજ્ઞાન છે અને વિટામિન્સની શોધ માત્ર છેલ્લી સદીમાં જ થઈ છે. વધુમાં, સારું સ્વાસ્થ્ય જાળવવા માટે આહારમાં વારંવાર ફેરફાર કરવાની ભલામણ કરવામાં આવે છે. મૂંઝવણમાં મૂકાયેલા ઘણા લોકો માટે આ આશ્ચર્યજનક છે.

વિટામિન્સ - તંદુરસ્ત અનુભવો ભલામણ કરેલ ખોરાક ભથ્થું (RDA's) એ વિશ્વભરના યુનિયનો દ્વારા બનાવવામાં આવેલ ખોરાક અને પોષણ માટેનું ધોરણ છે. જે આપણને દરરોજની ઉણપને ટાળવા માટે દરેક વિટામીનની કેટલી માત્રામાં લેવાની જરૂર છે તેની માર્ગદર્શિકા આપે છે. જો કે દેશમાં ભલામણનું સ્તર અલગ-અલગ હોય છે, તેમ છતાં RDA ની ગણતરી તંદુરસ્ત લોકોની જરૂરિયાતોને પહોંચી વળવા માટે કરવામાં આવે છે, બીમાર લોકોની જરૂરિયાતોને પહોંચી વળવા, દબાણ હેઠળ જીવતા, દવા પર અથવા એવા વાતાવરણમાં કે જેમાં પોષક તત્વોની જરૂરિયાત વધે છે. .

તે એવા લોકો માટે છે જે ખાસ કરીને સક્રિય નથી. આ સિવાય જેઓ વધુ કસરત કરે છે તેમને વધુ જરૂર છે. યુએસ આરડીએ, ઉદાહરણ તરીકે, વિટામિન સીના 20 મિલીલીટર દૈનિક સેવનની ભલામણ કરે છે, જે એગરવુડ જેવી નાની બીમારીને રોકવા માટે પૂરતું છે. જો કે, જો તમે ધૂમ્રપાન કરો છો, તો દરેક સિગારેટ તમારા શરીરમાં વિટામિન સીનું પ્રમાણ 15 ગ્રામ ઘટાડે છે. જો તમે તણાવમાં હોવ તો તમારા શરીરને વધુ વિટામિન સીની જરૂર પડશે. જો તમે ચેપથી પીડાતા હોવ, તો તમારે વધારાના સંગ્રહિત વિટામિન સીની જરૂર છે, જે રોગ સામે લડવાની તમારી ક્ષમતાને ટેકો આપશે. તેથી તમારું વિટામિન સીનું સ્તર સંપૂર્ણપણે ખતમ થઈ જશે અને તમારામાં તેની ઉણપ રહેશે. જો કે આ રીતે લોકોને તેમના તમામ આહારમાં વિટામિન્સનો RDA મળશે, તેનો અર્થ એ નથી કે તેઓ પોષક તત્વો આધારિત રોગોના જોખમથી મુક્ત છે.

પોષણ એ વ્યક્તિગત બાબત છે. જ્યારે કોઈ ચોક્કસ પોષક તત્ત્વો એક વ્યક્તિ માટે સ્વસ્થ હોય છે, ત્યારે તે બીજા માટે અપૂરતું હોઈ શકે છે. જ્યારે સંતુલિત આહાર સામાન્ય રીતે વિટામિનની ઉણપને કારણે થતા રોગોને અટકાવે છે, તે બધા માટે શ્રેષ્ઠ સ્વાસ્થ્યની ખાતરી કરી શકતું નથી. આનો અર્થ એ થયો કે વિકસિત દેશોમાં વિટામિનની ગંભીર ઉણપ ભાગ્યે જ જોવા મળે છે, પરંતુ એવા ઘણા લોકો છે જેમને લાગે છે કે તેઓ સ્વસ્થ નથી અને સારા દેખાતા નથી અથવા તેઓ સારા ન દેખાવા જોઈએ. જ્યારે વિટામિન સપ્લિમેન્ટ કદાચ મદદ કરશે.

તમારા શરીર માટે આરોગ્ય વીમો ઉચ્ચ ગુણવત્તાવાળા મલ્ટિ-વિટામિન અને મલ્ટિ-મિનરલનું સૂત્ર પોષણ પૂરક કાર્યક્રમના પાયા તરીકે કામ કરે છે. જો કે, આનો અર્થ એ નથી કે જો તમને રિપ્લેસમેન્ટ ન મળે તો આપમેળે નુકસાન થશે. સંશોધનોએ સ્થાપિત કર્યું છે કે સલામતી અને કૌશલ્ય એ વિટામિન પૂરક છે. તેથી કોઈ જોખમ ન લો અને વિટામિન સપ્લિમેન્ટ્સનો ઉપયોગ કરો.
દરરોજ ખોરાક લેવાની સૂચના નીચે મુજબ છે

લગભગ 2-3 વખત કાર્બોહાઇડ્રેટ્સ સાથે સર્વ કરો (લગભગ 2.1/2 કપ બ્રાઉન રાઇસ અથવા આખા અનાજના નૂડલ્સ અથવા 2-3 આખા ઘઉંના બ્રેડનો ભૂકો (N.B: સફેદ ચોખા અથવા સફેદ બ્રેડ નહીં જે પૌષ્ટિક નથી).

લગભગ 2 વખત શાકભાજી સર્વ કરો (2.1/2 કપ રાંધેલા શાકભાજી અથવા 2 કપ સલાડ.)
લગભગ 2-3 ફળો (ફળના 2-3 ટુકડા અથવા તાજા કાપેલા ફળના 1-2 કપ).
પ્રોટીનની લગભગ 3 સર્વિંગ્સ (માત્ર 150 ગ્રામ માછલી અથવા 108 ગ્રામ માંસ અથવા એક કપ કઠોળ અથવા 2 કપ દૂધ.)
લગભગ સારી ગુણવત્તાની ચરબી (એક ચમચી વનસ્પતિ તેલ.)
લગભગ 2-3 કપ પાણી. (1 - 2 લિટર)

Post a Comment

Previous Post Next Post